Archief

Jaar 2013

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

 • 20 dec 2013 - Foto's onthulling Doedel beeld

   

  Volledig artikel ...

   

  Op 22 november jl. werd op begraafplaats Kolebra Bèrdè te Willemstad een nieuw standbeeld van Louis Doedel onthuld door de SEOC. Het oude borstbeeld uit 2010 werd begin dit jaar ontvreemd.

  De SEOC vond kunstenaar Patrick Mezas opnieuw bereid een beeld van de roemruchte Surinaamse vakbondsman te maken. In de woorden van Mezas bij één van de foto's op zijn website:

  Doedel is back!

  Kolebra Bèrdè klaar voor de onthulling.
  Sinds de grote schoonmaakactie tien jaar geleden nog steeds een prachtige begraafplaats in plaats van het heidens dodenveldje waar de autoriteiten wel wat onwelgevallige lichamen dachten kwijt te kunnen wegmoffelen in 1942. Het beeld van Doedel wacht de kennismaking met het publiek af onder verhullende doeken.
  De dames van de Surinaamse zanggroep Sranan Rosoes zingen enkele openingsliederen.
  Genodigden en sprekers genieten van de traditionele Surinaamse zang. SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks spreekt klare taal met betrekking tot Doedel, de wijze waarop hij onschadelijk werd gemaakt en de weerslag van dergelijke handelingen op de tegenwoordige tijd.
  Frank Goede, oud-voorzitter van de Surinaamse vereniging op Curaçao, de JPF, werpt zijn licht op Doedel en diens nagedachtenis. S.Tr.A.F. voorzitter Wim van Lamoen houdt een bevlogen speech.

  Het doek kan verwijderd worden. Het beeld onthuld.
  De aanwezige achternichten van Doedel poseren bij het beeld met (v.l.n.r.) oud-JPF voorzitter Frank Goede, SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks en S.Tr.A.F. voorzitter Wim van Lamoen. Sranan Rosoes zorgt voor een muzikaal intermezzo.
  Frank Goede deelde na het tweede optreden van Sranan Rosoes namens de voormalige Surinaamse politicus Emile Wijntuin enkele van diens boeken over Doedel (Louis Doedel, martelaar voor het Surinaamse volk (1998)) uit - hier aan Mike Franco, voorzitter van de Staten van Curaçao. En zo overhandigde de voormalige voorzitter van de JPF ook een boek van Wijntuin aan de huidige voorzitter van de JPF, Marciano Lalta.
  Als laatste ontving ook voormalig vakbondsvoorzitter en oud-vicepremier en -minister van Economische Zaken Errol Cova, die nog steeds een zeer actieve rol speelt in de begeleiding van arbeiders in problematische situaties, een boek van Wijntuin.
  Pueblo Soberano bestuurslid en SEOC steunpilaar Ingrid Sanchez en SEOC voorzitter Makdoembaks poseren bij het beeld, zichtbaar zeer gelukkig met de terugkeer van Doedel.
  Daags na de plaatsing kwam de beroemde Venezolaanse beeldhouwer Julio Cesar Briceño het nieuwe beeld van Doedel bekijken en de nagedachtenis van de man eer betuigen - hier samen met SEOC voorzitter Makdoembaks.
  Kunstenaar Patrick Mezas en SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks bij "hun" nieuwe Doedel beeld.
  Doedel is back.
  !!! VIDEOBEELDEN VAN DEZE ONTHULLING VINDT U HIER !!!

   

 • 17 dec 2013 - Video verslag Doedel onthulling

  Dit jaar werd het in mei 2010 geplaatste borstbeeld van de Surinaamse vakbondsman Doedel ontvreemd.

  Volledig artikel ...

  Op 22 november jl. werd op begraafplaats Kolebra Bèrdè te Willemstad een nieuw standbeeld van Louis Doedel onthuld door de SEOC.

  Dit jaar werd het in mei 2010 geplaatste borstbeeld van de Surinaamse vakbondsman Doedel ontvreemd.

  De SEOC is er niet de stichting naar om bij de pakken neer te gaan zitten en heeft direct actie ondernomen, met als resultaat een levensgroot standbeeld van Doedel.

  De onthulling werd bijgewoond door onder meer de voormalige en huidige voorzitter van de Surinaamse Vereniging JPF, respectievelijk Frank Goede en Marciano Lalta, Statenvoorzitter Marcolino 'Mike' Franco, S.Tr.A.F. voorzitter Wim van Lamoen en voormalig vakbondsvoorzitter en minister Errol Cova.

  Hieronder vindt u korte filmpjes die de verschillende toespraken en andere memorabele momenten van de onthulling tonen.

  GEBRUIKSAANWIJZING

  Klik op de knop met vier pijltjes om een video in het groot te zien.
  Druk op ESC om terug te keren naar de SEOC website.

  001 Zangroep Sranan Rosoes

  De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Surinaamse zanggroep Sranan Rosoes, die de plechtigheid ook opende.

  002 De presentatie was in handen van Nathely Isenia

  Isenia is presentatrice van Telenotisia, het nieuwsprogramma van TeleCuraçao. Hier kondigt zij de toespraak van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks aan.

  003 JPF voorzitter

  Na Nizaar Makdoembaks richtte voormalig JPF voorzitter Frank Goede het woord tot de aanwezigen.

  004 S.Tr.A.F. voorzitter Wim van Lamoen was de derde en laatste spreker.

  005 In Suriname is tot op heden geen familie van Doedel gevonden, maar op Curaçao wel: drie van zijn achternichten (twee gezusters Doedel en een nicht van hen) spraken hun dank uit voor de aandacht en het respect voor hun roemruchte achteroom.

  006 Het beeld wordt onthuld.

  007 Sranan Rosoes verzorgt een muzikaal intermezzo.

  008 Tot slot van de onthulling deelde Frank Goede enkele boeken over Doedel uit namens dhr. E. Wijntuin, oud Staten voorzitter van Suriname. De boeken werden overhandigd aan Mike Franco, voorzitter van de Staten van Curaçao, Marciano Lalta voorzitter van de Surinaamse Vereniging JPF en aan voormalig vakbondsvoorzitter en oud-vicepremier en -minister van Economische Zaken Errol Cova, die nog steeds een zeer actieve rol speelt in de begeleiding van arbeiders in problematische situaties.

  Nathely Isenia sprak het slotwoord.

   

 • 28 okt 2013 SEOC ontvangt brief Plasterk

  Chinese Shell stakers werden op Curaçao in koelen bloede vermoord ten tijde van WOII.

  Volledig artikel ...

  28 oktober 2013 - Plasterk houdt toedracht Aprilmoorden geheim


  Chinese Shell stakers werden op Curaçao in koelen bloede vermoord ten tijde van WOII.

  Namens de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) verzocht Advocaat prof. Liesbeth Zegveld in 2011 de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (nu Ronald Plasterk), naar aanleiding van de moord op Chinese Shell stakers op 20 april 1942, onder meer een onderzoek in te stellen naar de toedracht van die gebeurtenissen.

  Dit bloedbad wordt op Curaçao jaarlijks herdacht bij de Nationale Herdenking Aprilmoorden. Het speelde zich af in kamp Suffisant te Curaçao waar Chinese contractarbeiders van Shell-Curaçao (CSM-vloot) waren geïnterneerd omdat ze staakten voor betere arbeidsomstandigheden en betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld in de regio. Het breken van deze staking werd een opzettelijk gewelddadige, nodeloze en willekeurige actie waarbij het optreden van ordebewakers en de autoriteiten aan vijftien onschuldige burgers het leven kostte - de enige slachtoffers die op Curaçao vielen tijdens WO II.
  De Nederlandse Staat werd hierom ook verzocht alsnog verantwoording af te leggen voor haar daden van toen of in ieder geval alsnog genoegdoening te schenken aan de nabestaanden van destijds vermoorde en gewonde Chinezen.

  Minister Plasterk liet de Stichting afgelopen zomer onder meer weten 'geen aanleiding te zien nu nog een onderzoek naar de uiteindelijke toedracht te entameren' en wil de familie's van de WO II - slachtoffers niet achterhalen. Plasterk: 'Ik zie ook geen reële mogelijkheden om nabestaanden te achterhalen of onderzoek te doen naar de overlevenden en wat er met hen na het verblijf op Curaçao is gebeurd (zo ik daartoe al gehouden zou zijn).' (mr.drs.J.W. Severijnen, kenmerk: 2013-0000123385)

  Hiermee is het officieel: de Nederlandse staat weigert (in tegenstelling tot de regering van Curaçao) om de slachtoffers van de Aprilmoorden te erkennen en boete te doen voor wandaden in haar naam begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog op Curaçao.


 • 24 mei 2013 - Herdenking Aprilmoorden online

   

  Volledig artikel ...

   

  Op 20 april 2013 is voor de 11e keer de moord op 15 Chinese stokers van CSM (Shell) herdacht op begraafplaats Kolebra Bèrdè te Willemstad.
  De tenten zijn opgezet, de gasten kunnen komen.
  De in het oog springende banier van kunstenaar Michiel Tan is wat lager gehangen ter bevordering van de zichtbaarheid.
  Eén van de mede-organisatoren, dhr. Randall Brute, arriveert.
  SEOC voorzitter in gesprek met dhr. Brute, naast de gastheer, dhr. Bacillio.
  Het politieorkest zit klaar, de gasten nemen hun plaatsen in.
  Wanneer iedereen zit kan de herdenking beginnen.
  De heer Bacillio spreekt het welkomstwoord en begint met het programma.
  Zanger Romeo Heije zingt het volkslied van Curaçao, waarna men een minuut stilte in acht neemt voor de slachtoffers van de Aprilmoorden.

  Minister van OWCS, drs. Rubina Bitorina, houdt de eerste toespraak. De minister legt ook de eerste krans, samen met SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks.
  De heren Wim van Lamoen en Wendell Evertsz van S.Tr.A.F. leggen de tweede krans.
  Eric en Jimmy, representanten van de Chinese gemeenschap op Curaçao plaatsen de derde krans.
  De vierde en laatste krans wordt gelegd door Mw. Lispier en Junnes E. Sint Jago, representanten van de SEOC. Voormalig vice-premier, minister van Economische Zaken en vakbondsleider Errol Cova krijgt het woord.
  Juffrouw Ginie sprak uit naam van de Chinese gemeenschap op Curaçao. Zanger Eldrison Eugenia zorgde voor een muzikaal intermezzo.
  S.Tr.A.F. voorzitter en SEOC steunpilaar van het eerste uur Wim van Lamoen hield ook een toespraak. Twee weken voordat hij lafhartig werd vermoord sprak de bevlogen Pueblo Poberano leider Helmin Wiels - rust in vrede - nog bij de Aprilmoorden herdenking.
  SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks hield de laatste toespraak van de dag.
  Het politieorkest zorgde voor de muzikale afsluiter. Onder meer de voormalig hoofdcommissaris van de Antilliaanse politie, dhr. Johan Oldenboom (blikt naar de camera), genoot van het optreden.
  Na afloop was er volop gelegenheid tot gesprek en debat onder het genot van een hapje en een drankje. Errol Cova maakt nog van de gelegenheid gebruik om samen met een sympathisant van de arbeidersstrijd te poseren bij de SEOC krans.
  De heer Oldenboom koopt nog één van de boeken die bij de gelegenheid werden aangeboden. En wat restte was het opruimen van generator en sanitair.
  De SEOC wil bij deze nogmaals alle aanwezigen hartelijk danken voor hun belangstelling en medeleven.
  Wij hopen, tot volgend jaar!

   

 • 22 mei 2013 - Beeld Doedel ontvreemd

  Het borstbeeld van Louis Doedel dat in 2010 door de SEOC op begraafplaats Kolebra Bèrdè werd geplaatst, is onlangs gestolen.

  Volledig artikel ...

  Het borstbeeld van Louis Doedel dat in 2010 door de SEOC op begraafplaats Kolebra Bèrdè werd geplaatst, is onlangs gestolen.

  Naar alle waarschijnlijkheid is het beeld in de week na de moord op politicus Helmin Wiels meegenomen door criminelen die het bronzen beeld voor een koperen beeld hebben aangezien.

  De SEOC verwacht niet het beeld ooit nog terug te zien en is doende een nieuw beeld, van steen, te laten maken om te zijner tijd op de plek van het ontvreemde beeld te plaatsen.

   

 • 6 mei 2013 - I.M. Helmin Wiels

  Op zondag 5 mei 2013 is de charismatische en betrokken Curaçaose politicus Helmin Wiels vermoord. Lafhartig werd hij doodgeschoten terwijl hij, even zonder bewaking, vis stond te kopen op het strand van de wijk Marie Pompoen in Willemstad.De SEOC wil via deze weg haar medeleven betuigen aan de familie van Wiels, zijn vrienden en partijgenoten en de bevolking van Curaçao.Helmin...

  Volledig artikel ...


  Op zondag 5 mei 2013 is de charismatische en betrokken Curaçaose politicus Helmin Wiels vermoord. Lafhartig werd hij doodgeschoten terwijl hij, even zonder bewaking, vis stond te kopen op het strand van de wijk Marie Pompoen in Willemstad.

  De SEOC wil via deze weg haar medeleven betuigen aan de familie van Wiels, zijn vrienden en partijgenoten en de bevolking van Curaçao.

  Helmin Wiels was één van de Curaçaose politici die de SEOC als sinds jaar en dag steunen bij het verwezenlijken van haar doelstellingen. De status van monument voor begraafplaats Kolebra Berde, de erkenning van de Aprilmoorden door de regering van Curaçao, het benoemen van 20 april tot nationale herdenkingsdag van de Aprilmoorden - Helmin Wiels was jaar in jaar uit overal bij betrokken, al sinds 2008.

  Twee weken geleden was Wiels nog één van de sprekers bij de achtste herdenking van de Aprilmoorden.

  "Je moet als leider je volk waardigheid geven door ze te leren dat ze het heft in eigen handen kunnen nemen en voor hun eigen toekomst kunnen werken."
  Dat zei Helmin Wiels afgelopen maart bij Pauw en Witteman aan tafel.

  Met zijn overlijden is een inspirerend en betrokken mens en politicus verloren gegaan.

   

 • 22 april 2013 - Herdenking Aprilmoorden druk bezocht

  Op 20 april jl. heeft op begraafplaats Kolebra Bèrdè te Willemstad voor de achtste keerde de herdenking plaatsgevonden van de gebeurtenis die door bemiddeling van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) bekend is komen te staan als 'De Aprilmoorden'.

  Volledig artikel ...

  Op 20 april jl. heeft op begraafplaats Kolebra Bèrdè te Willemstad voor de achtste keerde de herdenking plaatsgevonden van de gebeurtenis die door bemiddeling van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) bekend is komen te staan als 'De Aprilmoorden'.

  NTR Caribisch Netwerk maakt een radioreportage en plaatste een artikel op haar website.

  De plechtigheid, die door meer dan 150 mensen werd bezocht, stond in het teken van de geschiedschrijving rondom de gebeurtenissen in 1942 onder de aandacht brengen.

  De SEOC heeft onder andere tot doel om zorg te dragen voor een in alle opzichten correcte historische beschrijving van de moord op de 15 arbeiders van Chinese komaf die op 20 april 1942 plaats had en waarvan de slachtoffers anoniem begraven werden op begraafplaats Kolebra Bèrdè in Willemstad.

  De SEOC zet zich in voor constante aanvulling van het verkregen historisch materiaal, net zolang tot de onderste steen boven is.

  Het boek 'De Aprilmoorden', geschreven door SEOC voorzitter en uitgegeven in 2012, vormt onderdeel van een project van de SEOC om de geschiedenis van de moord op de 15 Chinese Shell-arbeiders op scholen en de Universiteit beter bekend te maken
   
 • 20 april 2013 - Boek 'De Aprilmoorden' nu lesmateriaal op Curaçao

  Daags voor de Herdenking Aprilmoorden 2013 werd bekend dat overheid en bedrijfsleven op Curaçao de geschiedenis van de vermoorde stakers naar het onderwijs hebben gebracht.

  Volledig artikel ...

  Daags voor de Herdenking Aprilmoorden 2013 werd bekend dat overheid en bedrijfsleven op Curaçao de geschiedenis van de vermoorde stakers naar het onderwijs hebben gebracht.

  Het bedrijfsleven heeft 100 exemplaren van De Aprilmoorden aangekocht om te doneren aan het Radulphus College (HAVO/VWO, 1113 leerlingen) te Willemstad.

  Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport heeft ook 100 exemplaren van het vorig jaar verschenen boek aangeschaft. Deze werden via de SEOC overgedragen aan het Kolegio Alejandro 'Jandi'  Paula (HAVO/VWO, 1083 leerlingen), eveneens te Willemstad.

  Op 15 april jl. nam de rector van het Radulphus College, Drs. Willem A. Mink, één van de 100 door het bedrijfsleven gedoneerde exemplaren van De Aprilmoorden aan.

  De rector ontving het boek in bijzijn van de leraar geschiedenis en enkele leerlingen uit handen van de auteur, SEOC voorzitter . Deze laatste is zeer gelukkig met het feit dat de geschiedenis van de 15 vermoorde Chinese stokers na meer dan 70 jaar eindelijk haar weg gevonden heeft naar de schoolbanken.

  Op vrijdag 19 april jl. overhandigde de voorzitter van de S.E.O.C. een exemplaar van 'De Aprilmoorden' aan de heer Manchi Sille, conrector van het Kolegio Alejandro ‘Jandi’ Paula.

  Het was één van de 100 exemplaren die de S.E.O.C. in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport het college heeft doen toekomen. Het is de bedoeling dat dit boek onderdeel wordt van de bestudering van de geschiedenis van Curaçao.

1 2 | Volgende