Archief

Jaar 2009

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

 • Herfst 2009 - Beeld Doedel

  Medio 2008 publiceerde Nizaar Makdoembaks het boek Psychiatrie – een dodelijk wapen tegen de dissidente SDAP’er Louis Doedel. In de inleiding stelde hij dat hoewel Nederland er alles aan heeft gedaan de affaire Doedel in de doofpot te laten verdwijnen, dit niet gelukt is. 'Het is tijd voor rehabilitatie,' schrijft Makdoembaks.

  Volledig artikel ...

  Een standbeeld voor Louis Doedel

  Medio 2008 publiceerde Nizaar Makdoembaks het boek Psychiatrie – een dodelijk wapen tegen de dissidente SDAP’er Louis Doedel. In de inleiding stelde hij dat hoewel Nederland er alles aan heeft gedaan de affaire Doedel in de doofpot te laten verdwijnen, dit niet gelukt is. 'Het is tijd voor rehabilitatie,' schrijft Makdoembaks. Helaas heeft het Surinaamse Ministerie van Justitie beslag laten leggen op Doedels medisch dossier. Dit gebeurde naar aanleiding van de grote belangstelling van onderzoekers voor Doedel na diens overlijden begin 1980. Uit dat dossier zal eens moeten blijken of het terecht was dat hij voor 'naaktloperij bij het gouvernementshuis' 43 jaar werd opgesloten in psychiatrische inrichting Wolffenbuttel (de latere LPI en het huidige PCS) of dat het een voorwendsel was om hem de mond te snoeren. Dit was in de koloniale periode immers een beproefde methode om politieke tegenstanders uit te schakelen.

  Ondertussen gaat Makdoembaks verder met het vragen van aandacht voor de vergeten vakbondsman, zijn tragische levensloop en de broodnodige officiële rehabilitatie. In de herfst van 2009 liet hij door de Curaçaosche beeldend kunstenaar Patrick Mezas een beeld van Doedel vervaardigen. Op basis van een oude foto creëerde Mezas een bronzen beeld dat Doedel vanaf de middel tot de hoed op de kruin toont: in de bloei van zijn leven, daadkrachtig en kordaat in zijn postuur, maar ook met een niet te miskennen humor in het oog. Het beeld zal in mei 2010 geplaatst gaan worden op de begraafplaats Kolebra Bèrdè. Surinaams correspondent Nina Jurna, familie van Doedel, vond het beeld sprekend haar achteroom. Zij maakte in 1999 met de RVU een documentaire over Doedel, waarover elders op deze site meer.

  Kleine overtredingen werden uit de kast gehaald om Doedel onevenredig zwaar te straffen. Zo maakten de koloniale overheden een einde aan zijn almaar groeiende politieke invloed onder arbeiders. Doedel werd in 1931 van Curaçao verbannen omdat hij aan de verkeerde kant van een brug had gelopen. In Suriname werd hij in 1937 voor 43 jaar in een inrichting opgesloten omdat hij zijn blote billen naar het gouvernementshuis zou hebben gekeerd. Zijn leven werd door de koloniale overheid geruïneerd tot op het punt dat zelfs zijn naasten niet meer wisten dat hij nog steeds vast zat in de psychiatrische inrichting Wolffenbuttel, het huidige Psychiatrische Centrum Suriname, in Paramaribo. In 1980 werd hij vrijgelaten. Enkele dagen daarna, op 10 januari, stierf hij. Tot op heden heeft de overheid het niet aangedurfd het medisch dossier van Doedel vrij te geven. De vragen waarom deze man het grootste deel van zijn leven is opgesloten en of dat terecht was, zijn nog steeds niet beantwoord.

 • 25 april 2009 - Gedenkbord

  Uit het persbericht van 20 april 2009:'Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking wordt er dit jaar een gedenkbord geplaatst bij de begraafplaats. Op het bord staat een beschrijving van de gebeurtenissen in 1942. Deze is samengesteld uit de werken van Junness Sint Jago (2000) en Nizaar Makdoembaks (2008), beiden bestuursleden van de SEOC.

  Volledig artikel ...

  Chinese slachtoffers Shell-staking WO II herdacht met plaatsing gedenkbord bij
  Kolebra Bèrdè, Willemstad, Curaçao

  Uit het persbericht van 20 april 2009:
  'Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking wordt er dit jaar een gedenkbord geplaatst bij de begraafplaats. Op het bord staat een beschrijving van de gebeurtenissen in 1942. Deze is samengesteld uit de werken van Junness Sint Jago (2000) en Nizaar Makdoembaks (2008), beiden bestuursleden van de SEOC. Ten overstaan van nabestaanden en andere belangstellenden zal het bord op 25 april worden onthuld.'


  klik op het bord voor uitvergrote versie

  De jaarlijkse herdenking bij Kolebra Bèrdè kon ook dit jaar weer rekenen op ruime belangstelling van de pers, niet in de laatste plaats vanwege het gloednieuwe gedenkbord. Maar zeker ook vanwege de niet aflatende betrokkenheid van prominente Curaçaoënaars als politicus Helmin Wiels (Pueblo Soberano) en de ondernemer Wim van Lamoen.


  SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks en Helmin Wiels onthullen het gedenkbord.

  Televisie- en radioreporters leggen vast en wachten op interviewgelegenheid.
  Voormalig topman van de politie op de Antillen Johan Oldenboom (tweede van rechts) en zijn echtgenote kijken toe.

  V.l.n.r.: Junness E. Sint Jago, Nizaar Makdoembaks, Helmin Wiels en Wim van Lamoen