Archief

De Aprilmoorden

Nieuwe SEOC publicatie Nizaar Makdoembaks

In 2014 is het boek De Aprilmoorden vertaald in het Papiaments. Deze editie wordt op Curaçao gebruikt als lesmateriaal en kunt u hier gratis downloaden: E Asesinatonan di aprel (Papiamentu).

Ter gelegenheid van de herdenking van de moord op 15 Chinese stokers van de CPIM op 20 april 1942 presenteert arts-onderzoeker en SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks een nieuw boek over deze wandaad. Het boek De Aprilmoorden, dient ter ondersteuning van een verzoek van de SEOC aan de Nederlandse staat om de 15 vermoorde Rotterdam-Chinezen na 70 jaar eindelijk als oorlogsslachtoffers te erkennen en hun nabestaanden naar die status te behandelen.

Op 21 maart 2012 ging de Curaçaose overheid akkoord met een verzoek van de SEOC om 20 april uit te roepen tot Herdenkingsdag “De Aprilmoorden” (Besluit Raad van Ministers, 21 maart 2012, Zaaknummer: 2012/15692). Na de inwijding van begraafplaats Kolebra Bèrdè (2003), de aanmerking van die locatie als Nationaal Monument (2007) en het volledig opknappen en renoveren van de laatste rustplaats van de vijftien Chinese stokers (2003-2010) is het uitroepen van 20 april tot Herdenkingsdag De Aprilmoorden de kroon op het werk van de SEOC op Curaçao. Het is nu aan de Nederlandse staat om zich, na 70 jaar, van haar beste kant te laten zien en de erkenning die de vermoorde stakers de afgelopen jaren ten deel is gevallen aan te vullen met haar eigen aandeel.

De historische bronnen bij De Aprilmoorden

In het kader van de openheid van zaken die de SEOC beoogt te bewerkstelligen met haar verzoek en deze ondersteunende publicatie, heeft zij besloten het historisch materiaal ter inzage beschikbaar te stellen bij deze publicatie. Het zou te ver voeren om alle documenten als bijlagen in het boek op te nemen, daarom is ervoor gekozen digitale versies van de documenten overzichtelijk gerangschikt te presenteren op deze website. U vindt die bronnen op de pagina Bijlage II.

Gegevens

De Aprilmoorden, berichten vanaf het kerkhof van de schaamte
Het Tribunaal; Amstelveen
; 120 pagina’s
ISBN 97- 890734594-5-8

Vorige