Archief

Chinezen Gekwetst in Oost en West

Tweede boek van Makdoembaks over De Aprilmoorden

Download hier een samenvatting (NL)

De volledige titel van het nieuwste boek van SEOC voorzitter Makdoembaks luidt: Chinezen gekwetst in Oost en West - Onthullend beeld van een buitenrechtelijk bloedbad. Het is zijn tweede studie met betrekking tot de Aprilmoorden.

April 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Chinese arbeiders uit Rotterdam werken als stoker op olietankers van Shell. Een gevaarlijke klus, tegen een geringe vergoeding. Zij gaan in staking. Als deze staking steeds grimmiger vormen aanneemt, grijpen politie en bewakers van de olieraffinaderij op Curaçao in. Ze schieten zonder pardon vijftien Chinezen dood. Het hele gebeuren is in het boek De Aprilmoorden gereconstrueerd. De auteur vecht voor eerherstel van de Chinese arbeiders als vergeten oorlogsslachtoffers. Met succes. De slachtoffers worden jaarlijks op 20 april, de Nationale Herdenkingsdag Aprilmoorden, herdacht en geëerd. Althans, op Curaçao. Wat doet de Nederlandse overheid? Niets. In dit boek presenteert de auteur de resultaten van nieuw onderzoek, met nieuwe documenten én… getuigenverklaringen.
Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC www.nationaalmonumentcuracao.com). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012).
Colofon
Research en redactie: 6575 Tekst & Onderzoek
Tekstadviezen: Frans Meulenberg
Eindredactie: Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
Foto omslag: Dreamstime
Illustraties: Michiel Tan
Vormgeving: Frits van der Heijden

Uitgeverij de Woordenwinkel

226 pagina’s : ISBN 978-90-76286-17-4 NUR code: 697 Prijs: € 39,39 (verpakkings- en verzendkosten)
Bestelling: www.solidariteitzo.nl

Vorige