Archief

*** Altijd het laatste nieuws over de SEOC ***

Verouderde nieuwsitems vindt u terug in het uitgebreide Archief, dat ook links in het menu te raadplegen is.

*** ARTIKEL APRILMOORDEN IN HET PAROOL ***

VOORBEREIDINGEN HERDENKING 75 JAAR APRILMOORDEN IN VOLLE GANG

AMIGOE 10 APRIL 2017
(Neds.)

LA PRENSA 8 APREL 2017
(Papiamentu)
*** WEGWERPVROUWEN BESPROKEN IN HET PAROOL ***
VIDEO VAN DE PRESENTATIE VAN HET NIEUWSTE BOEK VAN SEOC VOORZITTER
NIZAAR MAKDOEMBAKS: WEGWERPVROUWEN
Op 9 maart jl. deed het programma Waakhond van Pipel TV verslag van de presentatie van Wegwerpvrouwen een dag eerder. Aan het woord kwamen onder meer de Surinaamse Minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, de auteur zelf en Hilde Neus, schrijfster van 'Susanna Du Plessis portret van een slavenmeesteres' (2003) die nu onderzoek doet naar vrije vrouwen in de 18e eeuw in Suriname.
Nieuwste boek SEOC voorzitter Makdoembaks, Wegwerpvrouwen,
gelanceerd op Internationale Vrouwendag
Op 8 april jl., Internationale Vrouwendag 2017, presenteerde Nizaar Makdoembaks in het Nationaal Archief van Suriname zijn laatste boek: een vuistdikke aanklacht tegen 300 jaar misbruik van inheemse Oost-Indische vrouwen door het Nederlandse koloniale leger en tegen het even pijnlijke en laakbare doodzwijgen van deze geschiedenis in de eeuw die volgde op het afschaffen van het "kazerne-concubinaat".
Bekijk de cover van het boek en de uitnodiging voor de openbare boekpresentatie:
cover / presentatie
In het licht van alle aandacht die is uitgegaan naar de Nederlandse (niet de inheemse!) troostmeisjes van de Japanners uit WOII, een geschiedenis van 4 jaar misbruik, is het hoog tijd dat er aandacht wordt besteed aan de praktijken van het KNIL en haar voorgangers, een geschiedenis van 300 jaar misbruik, aldus Makdoembaks.

Overleden laatste getuige Aprilmoorden begraven en herdacht
Op 23 januari jl. is op de RK begraafplaats te Janwe begraven Julio Saturnino Franciska: vader, opa en ook de laatste nog levende getuige van de Aprilmoorden die plaatsvonden te kamp Suffisant op 20 april 1942.
Advertentie in Amigoe (klik voor volledige versie).

Julio Saturnino Franciska opgebaard in de kathedraal te Pietermaai, waar de uitvaartdienst plaats had.

Wim van Lamoen, voorzitter van S.T.r.A.F. en S.E.O.C. steun en toeverlaat van het eerste uur, sprak bij de uitvaartplechtigheid in de kathedraal te Pietermaai.

Een dochter van Julio Franciska met Wim van Lamoen en een exemplaar van 'Chinezen gekwetst in oost en west', het boek van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks waarin de getuigenis van de heer Franciska aangaande de Aprilmoorden voor het eerst aan het grote publiek werd gepresenteerd.


De krans van de S.E.O.C. en S.T.r.A.F.


Julio Saturnino Franciska gaat, omringd door zijn naasten, op weg naar zijn laatste rustplaats.

***    MOGE HIJ RUSTEN IN VREDE   ***

LAATST LEVENDE GETUIGE APRILMOORDEN OVERLEDEN

Op 19 januari jl. is van ons heengegaan Julio Saturnino Franciska, in de eerste plaats vader, schoonvader en opa maar voor de SEOC en de Curaçaose geschiedenis ook de laatst levende getuige van de Aprilmoorden.

Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de heer Franciska, met name zijn dochter, haar man en hun kinderen.

Julio Franciska is van onschatbare waarde geweest voor de waarheidsvinding omtrent de Aprilmoorden, die ook nu nog aan de gang is.

Op 21 januari was er gelegenheid tot condoleren, in de middag van 23 januari wordt hij begraven op de RK begraafplaats te Janwe.

Op dit portret ziet u Julio Franciska als genodigde bij de herdenking van de Aprilmoorden in 2016, te kamp Suffisant:


Rust zacht, Julio Saturnino Franciska, 1922 - 2017
REGERING CURAÇAO KOMT BELOFTE UIT 2012 NA
Op 22 oktober jl. ontving de SEOC onderstaand schrijven van de Minister van OWCS, mevrouw Irene Dick. Hierin maakt zij melding van het feit dat de belofte die de Curaçaose regering deed op 26 maart 2012 nu werkelijkheid wordt: op Curaçao wordt 20 april officieel herdenkingsdag "De Aprilmoorden".
Brief van de Curaçaose regering dd. 21-10-2016
Nieuw boek SEOC voorzitter Makdoembaks toont ware gezicht van koloniale rechtspraak op Curaçao
GODFATHER VAN JUSTITIE
Hofpresident Mr. Roelof Marius Ribbius versus Henrique da Costa Gomez
image
Meer over dit boek.
Direct bestellen.
Eerste foto's Aprilmoorden herdenking 2016
Curaçaose premier Whiteman, nabestaanden en 300+ belangstellenden

Op 20 april 2016 werd bij het voormalig kamp Suffisant de jaarlijkse Aprilmoorden herdenking gehouden. Ieder jaar komen hier meer nabestaanden en andere belangstellenden naar toe, om te delen in de herinnering van dit stukje geschiedenis. Dit jaar zaten en stonden meer dan 300 mensen onder en rondom de tent op het terrein waar de herdenking plaatsvond. De premier van Curaçao, Ben Whiteman, was voor het eerst aanwezig bij de plechtigheid en richtte het woord tot de aanwezigen. Ook voor het eerst aanwezig waren enkele nabestaanden en de waarnemend vertegenwoordiger van de Nederlandse vertegenwoordiging op het eiland. Een van de programmaonderdelen was een re-enactment van de brute moord op de Shell stokers van Chinese afkomst door de Curaçaose toneelgroep 'Kada Ken' onder leiding van de heer Albert Schoobar.

Premier Whiteman en enige andere aanwezigen hebben ook toegezegd aanwezig te zullen zijn bij de alternatieve 4 mei dodenherdenking die de SEOC dit jaar in samenwerking met STrAF voor het eerst organiseert - zie PERSBERICHT.

De eerste foto's van deze editie van de Aprilmoorden herdenking vindt u hieronder.

Premier van Curaçao Ben Whiteman arriveert Premier Whiteman en SEOC voorzitter Makdoembaks
Verenigingsbestuurders uit de Chinese gemeenschap op Curaçao. Rechts de consul van de Volksrepubliek China.
Sing Pong Lee, zoon van één van de gewonden bij de schietpartij op 20 aril 1942.
De onlangs elders op deze site geplaatste historische foto's werden genomen door zijn vader.
Ex-schutter Julio Franciska, één van de laatste ooggetuigen van de Aprilmoorden. Mevrouw Rita Rahman, waarnemend vertegenwoordiger van de Nederlandse Vertegenwoordiging op Curaçao.
Premier Ben Whiteman spreekt bij de herdenking van de Aprilmoorden 2016.
Kranslegging, onder meer door de Chinese Consul (l) en statenlid Koeiman (r, wit overhemd).
De radio- en televisiespot die de SEOC heeft laten uitzenden rondom de Aprilmoorden herdenking én de alternatieve 4 mei herdenking die zij dit jaar voor het eerst organiseert, werd opgenomen bij de re-enactment van de Aprilmoorden, dit jaar voor het eerst onderdeel van het programma.
Toeschouwers: premier Whiteman tussen de Chinese consul en SEOC voorzitter Makdoembaks, naast wie is gezeten de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, mevrouw Ruthmilda Larmonie - Cicilia.

de Curaçaose toneelgroep 'Kada Ken' onder leiding van de heer Albert Schoobar

SEOC presenteert radio & TV spot over 4 mei herdenking

Voor het eerst in de geschiedenis worden de WO II slachtoffers die gevallen zijn op Curaçao en Aruba officieel herdacht. STrAF en de SEOC organiseren gezamenlijk op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Aprilmoorden en de in mei 1940 op Aruba door een Nederlandse marinier geëxecuteerde Henri Benjamin Marquez, waarover SEOC voorzitter Makdoembaks begin dit jaar een nieuw boek publiceerde,

De televisiespot die de 4 mei herdenking voor de slachtoffers van de Aprilmoorden aankondigt.

PERSBERICHT
over de 4 mei herdenking van de SEOC

Nieuwe publicatie SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks
over eerste Joodse WOII slachtoffer op Curaçao

zie voor meer informatie de publicatiepagina
-------------------------------