Archief

*** Altijd het laatste nieuws over de SEOC ***

Verouderde nieuwsitems vindt u terug in het uitgebreide Archief, dat ook links in het menu te raadplegen is.

26 maart 2014 - Samenvattingen nieuw boek over Aprilmoorden


Bij de komende herdenking van de Aprilmoorden op Curaçao zal een nieuw boek van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks gepresenteerd worden: Chinezen gekwetst in Oost en West.

Hier vindt u een samenvatting van deze nieuwe publicatie over de Aprilmoorden in vier talen, te weten Chinees, Papiaments, Engels en Nederlands.

April 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Chinese arbeiders uit Rotterdam werken als stoker op olietankers van Shell. Een gevaarlijke klus, tegen een geringe vergoeding. Zij gaan in staking. Als deze staking steeds grimmiger vormen aanneemt, grijpen politie en bewakers van de olieraffinaderij op Curaçao in. Ze schieten zonder pardon vijftien Chinezen dood. Het hele gebeuren is in het boek De Aprilmoorden gereconstrueerd. De auteur vecht voor eerherstel van de Chinese arbeiders als vergeten oorlogsslachtoffers. Met succes.

De slachtoffers worden jaarlijks op 20 april, de Nationale Herdenkingsdag Aprilmoorden, herdacht en geëerd. Althans, op Curaçao. Maar wat doet de Nederlandse overheid? Niets.


In Chinezen gekwetst in Oost en West presenteert de auteur de resultaten van nieuw onderzoek, met nieuwe documenten én… getuigenverklaringen.

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker, voorzitter van de SEOC en oprichter van de politieke beweging Solidariteit Zuidoost (www.solidariteitzo.nl). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012).

Samenvatting Chinezen gekwetst in Oost en West

Summary Chinese bled in East and West

Summary Siudadanonan Chines perhudiká na Ost y West

Summary

Colofon
Research en redactie: 6575 Tekstbureau
Tekstadviezen: Frans Meulenberg
Eindredactie: Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
Foto omslag: Dreamstime
Illustraties: Michiel Tan
Vormgeving: Frits van der Heijden

Uitgeverij de Woordenwinkel

226 pagina’s : ISBN 978-90-76286-17-4 NUR code: 697 Prijs: € 39,39 (verpakkings- en verzendkosten),
te bestellen via www.solidariteitzo.nl (zie bestel link onderaan).

28 oktober 2013 - Plasterk houdt toedracht Aprilmoorden geheim


Chinese Shell stakers werden op Curaçao in koelen bloede vermoord

Namens de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) verzocht Advocaat prof. Liesbeth Zegveld in 2011 de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (nu Ronald Plasterk), naar aanleiding van de moord op Chinese Shell stakers op 20 april 1942, onder meer een onderzoek in te stellen naar de toedracht van die gebeurtenissen.

Dit bloedbad wordt op Curaçao jaarlijks herdacht bij de Nationale Herdenking Aprilmoorden. Het speelde zich af in kamp Suffisant te Curaçao waar Chinese contractarbeiders van Shell-Curaçao (CSM-vloot) waren geïnterneerd omdat ze staakten voor betere arbeidsomstandigheden en betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld in de regio. Het breken van deze staking werd een opzettelijk gewelddadige, nodeloze en willekeurige actie waarbij het optreden van ordebewakers en de autoriteiten aan vijftien onschuldige burgers het leven kostte - de enige slachtoffers die op Curaçao vielen tijdens WO II.
De Nederlandse Staat werd hierom ook verzocht alsnog verantwoording af te leggen voor haar daden van toen of in ieder geval alsnog genoegdoening te schenken aan de nabestaanden van destijds vermoorde en gewonde Chinezen.

Minister Plasterk liet de Stichting afgelopen zomer onder meer weten 'geen aanleiding te zien nu nog een onderzoek naar de uiteindelijke toedracht te entameren' en wil de familie's van de WO II - slachtoffers niet achterhalen. Plasterk: 'Ik zie ook geen reële mogelijkheden om nabestaanden te achterhalen of onderzoek te doen naar de overlevenden en wat er met hen na het verblijf op Curaçao is gebeurd (zo ik daartoe al gehouden zou zijn).' (mr.drs.J.W. Severijnen, kenmerk: 2013-0000123385)