Archief

Jaar 2014

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

 • 18 nov 2014 - SEOC voorzitter ook actief in Suriname

  Seoc voorzitter Nizaar Makdoembaks is ook actief bezig met vergeten Surinaamse helden.

  Volledig artikel ...

  Seoc voorzitter Nizaar Makdoembaks is ook actief bezig met vergeten Surinaamse helden.

  Medio 2014 publiceerde hij een door de koloniale overheid weggemoffelde lezing van de Surinaamse hoogleraar en voormalig Rector Magnificus van de Universiteit Leiden Paul Christiaan Flu uit 1910. Makdoembaks voorzag de lezing over kindersterfte in Suriname van de nodige historische context (lees: het slavernij verleden) en verkreeg van de kleinzoon van Flu toestemming om het werk van diens grootvader integraal te publiceren in:

  'Kindersterfte in Suriname, een erfenis van
  de slavernij, verzwegen werk van prof. Dr P.C. Flu'

  Op 18 november presenteerd Makdoembaks zijn laatste werk in Suriname.

  Lees alles hierover in onderstaande persmap.
 • 4 mei 2014 - SEOC herdenkt Aprilmoorden in Nederland

  Op 4 mei 2014 werd aan een functionaris van de Chinese ambassade het boek Chinezen gekwetst in Oost en West overhandigd. De overhandiging van het boek vond plaats in restaurant GOLDEN SHIP te Den Haag en werd bijgewoond door onder meer de voorzitter van de Europees Chinese Kamer van Koophandel, Cho Ya Hsii, de voormalig voorzitter van de Landelijke...

  Volledig artikel ...

  Op 4 mei 2014 werd aan een functionaris van de Chinese ambassade het boek Chinezen gekwetst in Oost en West overhandigd. De overhandiging van het boek vond plaats in restaurant GOLDEN SHIP te Den Haag en werd bijgewoond door onder meer de voorzitter van de Europees Chinese Kamer van Koophandel, Cho Ya Hsii, de voormalig voorzitter van de Landelijke Federatie Chinese Organisaties in Nederland, Woo Che Kwang, de voormalig Gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland, Dr. A.G. (Mito) Croes, het bestuur van het Inspraakorgaan Chinezen en de heer K.R. Ho Ten Soeng, de eerste Chinese burgemeester in Nederland.
  PROLIMITZ heeft een pakkende video gemaakt van deze plechtigheid, die tevens de allereerste 4 mei herdenking van de slachtoffers van de Aprilmoorden in Nederland was. U kunt die video hier bekijken:

 • 20 april 2014 - Aprilmoorden herdenking

   

  Volledig artikel ...

  Op 20 april werd in Willemstad weer de jaarlijkse herdenking van de Aprilmoorden gehouden op begraafplaats Kolebra Bèrdè, die pas gerenoveerd was. De herdenking stond in het teken van de publicatie van een nieuw boek over deze wandaad uit de Tweede Wereldoorlog: Chinezen gekwetst in Oost en West van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks (zie de voorpublicatie en klik hier om het boek direct te bestellen).

  In dit boek bestrijdt Makdoembaks de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van de Aprilmoorden. Er is officieel gesteld dat de slachtoffers niet als oorlogsslachtoffers aangemerkt kunnen worden, dat logischerwijs te verwachten documenten als autopsieverslagen niet voor handen zijn en dat geen aanleiding voor verder onderzoek wordt gezien in de gebeurtenissen, die diep betreurd worden...

  Onder de genodigden van de 2014 editie van de herdenking waren onder meer de door de SEOC getraceerde (familie van) ooggetuigen, de Curaçaosche minister van OWCS en oud-SEOC gedienden als Wim van Lamoen en Errol Cova en vanzelfsprekend de vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap op Curaçao.

   

  In onderstaande beeldverslag zijn ook enkele video's met betrekking tot de 'Herdenking Aprilmoorden 2014' en het verschijnen van 'Chinezen gekwetst in Oost en West' opgenomen.
  De dochter van ooggetuige wijlen Mauricio Stefania, Rina Stefania, arriveert bij de herdenking. Oud-commissaris en jaarlijks terugkerende gast bij de herdenking Johan Oldenboom komt aan.
  Wim van Lamoen (S.Tr.A.F.) begeleidt ooggetuige Julio Franciska naar zijn stoel.
  Vooraan bij de plechtigheid, v.l.n.r.: Wim van Lamoen, Julio Fransisca, Errol Cova en minister van OWCS Irene Dick SEOC-voorzitter Nizaar Makdoembaks spreekt als eerste de genodigden toe:

  Eén minuut stilte voor de slachtoffers van de Aprilmoorden en de op 5 mei 2013 vermoorde politicus en SEOC-sympathisant Helmin Wiels.
  Vervolgens kreeg Wim van Lamoen het woord:
  Voormalig vice-premier, minister van Economische Zaken en vakbondsleider Errol Cova neemt het woord. U kunt de toespraak van dhr. Cova hier bekijken:

  Minister Dick neemt uit handen van auteur Nizaar Makdoembaks een exemplaar van Chinezen Gekwetst in Oost en West aan (op de achtergrond de MC van deze herdenking, Faina Cathalina).

  Dhr. Sang Moo A Fong spreekt namens de Chinese gemeenschap, u kunt de toespraak hier bekijken:

  SEOC voorzitter en Minister van OWCS leggen gezamenlijk de eerste krans.
  Ook Dhr. Sang Moo A Fong en SEOC secretaris Junnes E. Sint Jago leggen een krans.

  U kunt de kranslegging en afsluiting van de bijenkomst hier bekijken:

  Ooggetuige Julio Franciska, rechts in gesprek met Makdoembaks en Dick.
  Een groep genodigden poseert bij het standbeeld van Louis Doedel.
  Op de dag van de herdenking verschenen Nizaar Makdoembaks en Wim van Lamoen ook in verschillende televisieprogramma's. Tussen de herdenking en de boekpresentatie in de Frank Martinus Arion bibliotheek schoven beide heren aan in Kòfi i Notisia van CBA. U kunt een stukje van deze uitzending hier bekijken:

  's Avonds laat interviewde German Gruber de twee voor TeleCuraçao's Bon Nochi Korsou.
  Ook van deze uitzending kunt u een korte impressie bekijken:

  En ook Telenotisia (TeleCuraçao) besteedde aandacht aan de herdenking. Die uitzending is voorlopig nog hier terug te vinden (of klik op onderstaande afbeelding). Het item over de herdenking loopt van minuut 13:10 t/m 25:17.

 • 18 april 2014 - Boekpresentaties op Curaçao

  Op deze dag schoven de drie heren Francisca, Van Lamoen en Makdoembaks ook aan bij radio Hoyer voor een interview. Op onderstaande videobeelden kunt u Julio Franciska zelf zijn verhaal zien doen.

  Volledig artikel ...

  Voorafgaand aan de herdenking van de Aprilmoorden editie 2014 heeft SEOC voorzitter Nizaar Madoembaks op allerlei locaties zijn nieuwste boek Chinezen gekwetst in Oost en West gepromoot en aandacht gevraagd voor het verhaal van de Chinese arbeiders die werden vermoord zonder dat de daders vervolgd werden. De daders gingen vrijuit omdat hun handelen onder oorlogswetgeving viel, maar toch mogen deze mensen geen oorlogsslachtoffers heten van de Nederlandse regering.

  Op 12 april ontving Rina Stefania een boek.
  Rina Stefania is de dochter van de in het boek opgevoerde, nieuwe ooggetuige, wijlen Mauricio Stefania. Stefania was schutter op Curaçao en marcheerde op 20 april 1942 in de buurt van Kamp Suffisant. Bij het horen van mitrailleurvuur uit het kamp zag hij Amerikaanse soldate wegduiken en positie nemen, maar zijn eigen commandant liet zijn schutters rustig doormarcheren - alsof hij wist dat het geweervuur geen gevaar zou opleveren...
  Op 13 april ontvingen een andere bejaarde ooggetuige, de heer Julio Franciska (links, middelste), en de heer Michael Cheng, woordvoerder Chinese gemeenschap Curaçao, een exemplaar van het nieuwe boek over de Aprilmoorden. Bij de overhandiging aan de heer Franciska was ook SEOC steun en toeverlaat Wim van Lamoen (STrAF) aanwezig.

  Op deze dag schoven de drie heren Francisca, Van Lamoen en Makdoembaks ook aan bij radio Hoyer voor een interview. Op onderstaande videobeelden kunt u Julio Franciska zelf zijn verhaal zien doen.

  Op 17 april bezocht de auteur de Frank Martinus Arion Biblioteka Nashonal Korsou, waar hij een exemplaar van 'Chinezen gekwetst' overhandigde aan directeur Gerda Willems.
  En diezelfde dag ging Makdoembaks, samen met Van Lamoen, langs bij het Nationaal Archief Curaçao, waar hij nogal wat onderzoek voor het boek heeft gedaan. Ook de directeur van het archief, dhr. Gibbes, mocht een boek in ontvangst nemen.

  Nizaar Makdoembaks en Wim van Lamoen waren op 17 april ook te gast bij Moru Bon dia, waar ze geïnterviewd werden door Angelica Paris, onder meer over de afbeeldingen in het boek, zoals te zien is op onderstaande video:

  Minister van OWCS Irene Dick maakte tijd vrij om de laatste ontwikkelingen rondom de erkenning van de slachtoffers van de Aprilmoorden uit eerste hand te vernemen. Zij zet ook in op het onderwijs op Curaçao, dat dit stuk lokale wereldgeschiedenis opneemt in het curriculum:

 • 9 april 2014 - Renovatie Kolebra Bèrdè

  Tussen 5 en 8 april 2014 is begraafplaats Kolebra Bèrdè op initiatief van de SEOC andermaal grondig opgeknapt. In onderstaande fotoverslag kunt u zien dat die renovatie hard nodig was, om van de in 2003 gewijde begraafplaats niet langer een dumpsite voor vuilnis te maken.De algehele aanblik van de laatste rustplaats van de slachtoffers van de Aprilmoorden is er...

  Volledig artikel ...

  Tussen 5 en 8 april 2014 is begraafplaats Kolebra Bèrdè op initiatief van de SEOC andermaal grondig opgeknapt. In onderstaande fotoverslag kunt u zien dat die renovatie hard nodig was, om van de in 2003 gewijde begraafplaats niet langer een dumpsite voor vuilnis te maken.

  De algehele aanblik van de laatste rustplaats van de slachtoffers van de Aprilmoorden is er sterk op vooruitgegaan, met een nieuwe entree en een uitnodigende in plaats van werende omheining.


  SEOC benefactor Wim van Lamoen overziet de voortgang van de renovatie
  De nieuwe toegangsweg is gereed.

 • 26 mrt 2014 - Voorpublicatie 'Chinezen gekwetst'

  Bij de komende herdenking van de Aprilmoorden op Curaçao zal een nieuw boek van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks gepresenteerd worden: Chinezen gekwetst in Oost en West.

  Volledig artikel ...  Bij de komende herdenking van de Aprilmoorden op Curaçao zal een nieuw boek van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks gepresenteerd worden: Chinezen gekwetst in Oost en West.

  Hier vindt u een samenvatting van deze nieuwe publicatie over de Aprilmoorden in vier talen, te weten Chinees, Papiaments, Engels en Nederlands.

  April 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Chinese arbeiders uit Rotterdam werken als stoker op olietankers van Shell. Een gevaarlijke klus, tegen een geringe vergoeding. Zij gaan in staking. Als deze staking steeds grimmiger vormen aanneemt, grijpen politie en bewakers van de olieraffinaderij op Curaçao in. Ze schieten zonder pardon vijftien Chinezen dood. Het hele gebeuren is in het boek De Aprilmoorden gereconstrueerd. De auteur vecht voor eerherstel van de Chinese arbeiders als vergeten oorlogsslachtoffers. Met succes.

  De slachtoffers worden jaarlijks op 20 april, de Nationale Herdenkingsdag Aprilmoorden, herdacht en geëerd. Althans, op Curaçao. Maar wat doet de Nederlandse overheid? Niets.

  In Chinezen gekwetst in Oost en West presenteert de auteur de resultaten van nieuw onderzoek, met nieuwe documenten én… getuigenverklaringen.

  Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker, voorzitter van de SEOC en oprichter van de politieke beweging Solidariteit Zuidoost (www.solidariteitzo.nl). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012).

  Samenvatting Chinezen gekwetst in Oost en West

  Summary Chinese bled in East and West

  Summary Siudadanonan Chines perhudiká na Ost y West

  Summary

  Colofon
  Research en redactie: 6575 Tekstbureau
  Tekstadviezen: Frans Meulenberg
  Eindredactie: Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
  Foto omslag: Dreamstime
  Illustraties: Michiel Tan
  Vormgeving: Frits van der Heijden

  Uitgeverij de Woordenwinkel

  226 pagina’s : ISBN 978-90-76286-17-4 NUR code: 697 Prijs: € 39,39 (verpakkings- en verzendkosten),
  te bestellen via www.solidariteitzo.nl (zie bestel link onderaan).