Archief

Jaar 2010

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

20 april 2010 - Lancering site

Persbericht bij lancering website www.nationaalmonumentcuracao.co

APS: Verzwegen geschiedenis koninkrijk op Curacao in ere hersteld
Publicatietijd: 19/04/2010 12:46
Rubriek: Binnenland Organisatie: Vereniging Solidariteit Zuid-Oost
IPTC: Kunst, Cultuur, Media en Entertainment / Monumenten & Erfgoed
Dit is een origineel persbericht.

Surinaams vakbondsman Louis Doedel en vermoorde Shell-Chinezen geëerd en herdacht

20 april 2010
Lancering website NATIONAALMONUMENTCURACAO.COM
Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curacao & Nizaar Makdoembaks

2 mei 2010
Herdenking moord op Shell-Chinezen in 1942 en onthulling standbeeld voor Louis Doedel
Begraafplaats Kolebra Bèrdè, Willemstad, Curacao
Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curacao & Nizaar Makdoembaks

De Surinaamse vakbondsman Louis Doedel krijgt een standbeeld nabij begraafplaats Kolebra Bèrdè.
Waarom daar? Omdat Doedel zijn werk als voorvechter van arbeidersrechten daar begon. En omdat de stichting SEOC, die eerder verantwoordelijk was voor het opknappen en laten wijden van de begraafplaats, ook verantwoordelijk is voor dit eerbetoon aan een bevlogen en zwaar mishandeld man.
Een oude overtreding werd door de koloniale overheid uit de kast gehaald om zo een einde te maken aan de almaar groeiende politieke invloed van Doedel onder arbeiders van Shell-Curacao. Doedel werd in 1931 van Curacao verbannen omdat hij in het verleden aan de verkeerde kant van een brug had gelopen. Nederland liet Doedel in Suriname in 1937 voor 43 jaar in een inrichting opsluiten, omdat hij zijn blote billen naar het gouvernementshuis zou hebben gekeerd. Zijn leven werd door de koloniale autoriteiten geruïneerd tot op het punt dat zelfs zijn naasten niet meer wisten dat hij nog steeds vastzat in de psychiatrische inrichting Wolffenbuttel, het huidige Psychiatrische Centrum Suriname, in Paramaribo. In 1980 werd hij vrijgelaten. Enkele dagen daarna, op 10 januari, stierf hij. Tot op heden heeft de regering het niet aangedurfd het medisch dossier van Doedel vrij te geven. De vragen waarom deze man het grootste deel van zijn leven door Nederland is opgesloten en of dat terecht was, kunnen door het vrijgeven van zijn in beslag genomen medische documenten worden beantwoord.
Om het publiek te informeren over zowel Doedel, als de geschiedenis van Kolebra Bèrdè, lanceert de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curacao op 20 april een website:
www.nationaalmonumentcuracao.com
De site heeft als nevendoel deze geschiedenis levend te houden. Het onderzoek naar Doedel en zijn levensloop is nog steeds in gang en zal bijgehouden worden op de site, evenals de jaarlijkse herdenkingen van het stakingsdrama in 1942, waarvan de slachtoffers op Kolebra Bèrdè liggen.
Dit jaar zal die herdenking plaatshebben op 2 mei. Vijftien doden vielen er gedurende WO II op Cura(cc)ao. Niet de Duitsers, maar Nederlandse "ordebewakers" veroorzaakten dit drama. Ze schoten op 20 april 1942 met scherp op een menigte stakende Chinese  schepelingen die streden voor meer beveiliging en betere arbeidsomstandigheden. Hun stoffelijke overschotten werden snel en anoniem op een ongewijd veldje begraven. Dat veldje werd pas in 2003 de gewijde begraafplaats Kolebra Bèrdè. De identiteiten van de slachtoffers zijn nog niet achterhaald. In 2007 werd de begraafplaats door bemiddeling van de SEOC tot Nationaal Monument uitgeroepen.
Om het jonge Nationaal Monument zo goed mogelijk te conserveren heeft de voorzitter van de SEOC, Nizaar Makdoembaks, het afgelopen jaar uit eigen middelen de gehele begraafplaats laten cementeren. De herdenking zal dus op een volledig gecementeerde begraafplaats gebeuren. Ook wordt op diezelfde 2e mei het standbeeld van Louis Doedel onthuld, dat vlak bij de begraafplaats komt te staan.

 

 

Vorige